MEB`DEN KAYNAKLI SORUNLAR EĞİTİMCİYE MAL EDİLEMEZ

Anasayfa - Eylül 5, 2020 7:33 pm A A

Pandemi sürecinde eğitimle ilgili süreci düzgün yönetemeyen, düzgün yönetilmesi için öneriler getiren eğitim çevrelerine kulağını kapayan Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlere yeni bir mağduriyet yaratacak bir karara daha imza atmıştır.

Bilindiği üzere; MEB 31 Ağustos-18 Eylül 2020 tarihleri arasında ders görevlerine  ilişkin açıklama yapmıştır.

Açıklama ile bu tarih aralığının telafi eğitimi olduğunu belirtmiştir. Buna bağlı olarak bu dönemin ders ücretlerine ilişkin esasların 8. maddesine yani telafi eğitimi ve kursları(DYK) tanımlayan maddeye göre işlem yapılacağını belirtmiştir.

Bu kararda, hukuki olarak bakıldığında tartışma yaratacak bir durum yok gibi görünse de hakkaniyete uygun olmayan durumlar söz konusudur.

Öncelikle belirtelim ki sürecin başında yapılması gereken açıklamanın üç haftalık sürecin bir haftası tamamlandıktan sonra yapılması kamu idaresine güveni bir kez daha zedelemiştir.
Öğretmenlere kural önceden açıklanmadan kurs ve canlı ders görevleri verilmiştir. Canlı dersler tüm alanlarda verilemediği gibi başka araçlar (zoom gibi) kullanılabileceği de açıklanmış fakat bu konuda da yeterli planlama yapılamamış, birçok alan öğretmeni bu süreçten Bakanlıkça uzak tutulmuştur.

EBA dışı canlı yayın ve çalışmaların nasıl belgelendirileceği açıklanmamış, böylece idarelerin akla gelmez (zoom dan yapılan canlı yayının videoya alınması… gibi) uygulamaları ile karşılaşılmıştır. Yani düzgün planlama yapmayan Bakanlık, öğretmeni yeni tür mobbinglere itmiştir.

EBA üzerinden canlı ders uygulamasının tüm öğretmenlerin girişine teknik olarak imkan vermesi mümkün olmadığından, ders saati 30 dakikaya indirilirken, haftalık ders saatleri azaltılmış, gece geç saatlere dersler konulmuştur.

Bazı canlı yayın derslerinde ise sınıflar/şubeler birleştirilmiş bir öğretmene 80-100 öğrenciye ders vermesi istenerek işi tam ve doğru yapmaya değil yapmış gibi görünmeye yönelik adımlar atılmıştır. Böylece 3-4 sınıfa ders veren öğretmen tek ders vermiş gibi işleme tabi tutulmuştur. Bakanlığın kurduğu sistemin yetersizliğinin yarattığı sorunlar da öğretmenlere yüklenmemelidir. Eğitim-İş olarak tekrar altını çiziyoruz ki “Ben yaptım oldu”cu bir anlayışla kurulan sistem, birçok hata ve eksik içermektedir:
Öğretmen ve özellikle öğrencilerin uzaktan eğitim sisteminden yararlanabilmeleri için ücretsiz internet, tablet/bilgisayar dağıtımı yapılmadığı gibi en azından bu süreçte bilgisayar satışlarındaki vergilerin kaldırılması dahi akla getirilmemiştir.
8. ve 12. sınıflara yönelik destekleme ve yetiştirme kursları(DYK)  başlatılmış bazı okullarda sınıf mevcutları pandemi değerlendirilmeden oluşturulmuştur. Bazı okullarda şubeler ikiye bölünürken bazılarında normal süreç gibi işlemiştir. Tutarsızlıklar oluşmuştur.
Pandemi sürecinde ilk tecrübe olan kurslardaki tedbirsizlik geleceğin işareti olmuştur. Sınıf mevcudunun yanı sıra ders saatlerinin 30 dakikaya düşürülmesi gibi tedbirler alınmadığı gibi öğrencilere maske dahi dağıtılmamıştır.
Her gün girişte maske dağıtılması olası kayıp, yırtılma, yere düşürme durumunda yenilenmesi gerekirken öğrencilerin günlerce kullandıkları, koruma özelliği ve standarta uygun olmayan maskelerle derse girmelerine göz yumulmuştur.
MEB fiilen yapılan hayati tehlikeye rağmen özveri ile gerçekleştirilen yüz yüze eğitim (bu aşamada kurslar) ile ilgili mevzuat düzenlemesi yapması gerekirken kolaycılığa kaçarak, mevzuatın verdiği açığı dayanak yaparak hafta içi maaş karşılığı, hafta sonu ek ders kolaycılığını(!)seçmiştir. Bakanlığın daha doğrusu hükümetin bu yaklaşımı doğru bir yaklaşım değildir.
Oysa her tür tedbirler alınarak okullarımızın bir an önce açılması için, öğrencilerimizle buluşarak eğitim sürecini yüz yüze sürdürebilmemiz için ne gerekiyorsa yapılmalıdır.
Kurslar döneminde alınmayan tedbirler, yapılan yanlışlar ayna gibi karşımızda durmaktadır.
MEB’i ve hükümeti uyarıyoruz: tedbirler yetersizdir, özellikle öğrencilerimiz için kaygılarımız artmaktadır.

Ayrıca bu süreçte hukuku arkadan dolanmak yerine bir düzenleme yapılarak uzaktan eğitim ve yüz yüze eğitim sürecinde yapılan çalışmalar, ücret değerlendirmesi kapsamına alınmalıdır. Bakanlıktan kaynaklı (ders saati, süresi azaltma, EBA yetersizliği nedeniyle ders yapılamaması, vs) uygulamaların bedeli öğretmenlere ödetilmemelidir.

Yüz yüze eğitimin planlandığı 21 Eylül’e kadar tüm öğretmenlerimize dersler başlayacak gibi sınıfları/dersleri tanımlanmalı, okullarda maksimum tedbirler alınmalı, yüz yüze eğitim yapamayacak öğrencilerden başlayarak teknik altyapı, ücretsiz internet, tablet dağıtımı gibi zorunlu çalışmalar gerçekleştirilmelidir.

Yukarıda saydığımız tedbirler alınmayıp, gerekli koşullar sağlanmadan yapılacak eğitim, hem ailesi yoksul öğrenci- ailesi zengin öğrenci arasındaki eğitime ulaşma uçurumunu daha da açacak, hem toplum sağlığını riske atacaktır.

Anasayfa - 7:33 pm A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.

HABERLER

  • 01
    Memurların Ocak 2022 Zammı Hakkında
    Enflasyon oranları, 3 ocakta açıklandıktan sonra gerçeğe aykırı şekilde olduğuna dair genel merkezimiz aynı gün Ankara adliyesinde suç duyurusunda bulunmuştur. Hükümet tarafından ek zam gündeme almış ancak sadece %2,5’lik bir artış yapılmıştır! Ocak ayı itibariyle maaşlara yansıyacak olan %22,48’lik enflasyon farkının toplu sözleşme hükmü sonucu olduğu, Ocak zammı olan %5’in ise felaket özelliği taşıyan Toplu […]
  • 02
    29 Aralık İş Bırakma Eylemine Şubemiz Katılım Sağladı
    Eğitim ve bilim emekçilerinin yegane örgütü Eğitim-İş olarak, ülke genelinde gerçekleştirdiğimiz iş bırakma eylemi ile emeğimize, geleceğimize, bağımsızlığımıza, ülkemize ve meslek onurumuza sahip çıkmanın haklı gururunu bir kez daha yaşadık. Şubemiz Eğitim İş İstanbul 4 Nolu Şube de eyleme geniş şekilde katıldı. Siyasi iktidarın yarattığı korku iklimi ile emeğimize ve haklarımıza saldırılarını arttırdığı bir dönemde, […]
  • 03
    Şubemiz Dayanışma Kahvaltısını Geniş Katılımla Gerçekleştirdi
    Eğitim-İş bilimsel, laik, demokratik ve kamusal eğitim mücadelesinden asla vazgeçmeyecektir. Bizler de, Gücünü ve mücadele azmini, Mustafa Necati’den,  Hasan Ali Yücel’den, İsmail Hakkı Tonguç’tan, Fakir Bayburt’tan, Köy Enstitülerinden, TÖS’ten ve TÖB-DER’den alan Eğitim-İş’imizin, Beyoğlu-Eyüp-Kâğıthane-Beşiktaş-Şişli ve Sarıyer ilçelerini içine alan bölgemizde İstanbul 4 No’lu Şube olarak hep birlikte taşıdığımız mücadele bayrağını daha yukarılara taşımak için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Eğitim İş ailesi olarak, Cumhuriyet’in neferleri olan siz değerli […]
  • 04
    Öğretmene Şiddete Hayır Protestomuz
    Siyasi iktidarın, öğretmenleri itibarsızlaştırma politikalarının bir sonucu olarak ne yazık ki eğitim emekçilerine yönelik şiddet eylemleri son yıllarda giderek artmaktadır. Neredeyse her geçen gün yurdun bir köşesinde öğretmene şiddet vakası baş gösterirken, MEB hala bu konuya dair engelleyici ya da koruyucu herhangi bir önlem politikası geliştirememiştir. Bakanlık, öğretmene şiddet utancına son vermek için önce bu […]
  • 05
    Eylül Ayı Okullarda Salgın ve Vaka Durumları Basın Açıklamamız
    Ağustos ayı ortası itibarıyla hem sağlık bakanlığı hem de milli eğitim bakanlığından okulların açılması ile ilgili peş peşe açıklamalar ve resmi yazılar yayınlanmıştır. Fakat yine havada kalan açıklamalar ayrıntılara girilmeyen direktifler bulunmaktadır. Tüm Türkiye’de PCR testi zorunlu mu değil mi yoksa aşı gibi öneri şeklinde mi geldi? Bilinmemektedir. PCR testi konusunda iller arasında farklı uygulamalar […]